Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτήριο στην Βόρεια είσοδο της Πάτρας.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρείς μεγάλες θεματικές ενότητες, που καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τρεις αίθουσες του Μουσείου.Πρόκειται, λοιπόν για την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου βίου.Οι δύο πρώτες άνοιξαν στις 24 Ιουλίου 2009 ενώ η τρίτη αναμένεται να υποδεχτεί το κοινό σύντομα. Το Μουσείο, επίσης, περιλαμβάνει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων που θα φιλοξενεί έως τα τέλη Νοεμβρίου την έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης». Επίπλέον, στον χώρο του μουσείου λειτουργεί εκθετήριο και πωλητήριο του ΤΑΠ, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα πολυμέσων και εικονικής περιήγησης, χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και ένα μικρό θέατρο χωρητικότητας 140 θέσεων.

Στο νέο Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από το 3000π.Χ. έως τον 4ο αι. μ. Χ. Τα ευρήματα προέρχονται από την πόλη της Πάτρας καθώς και από τις γύρω περιοχές.
Η έκθεση χωρίζεται σε 3 ενότητες που αφορούν τον δημόσιο βίο, τον ιδιωτικό βίο και τα νεκροταφεία (νεκρόπολη). Σε όλες τις ενότητες εκτός από τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων και των μυκηναίκών χρόνων, κυρίαρχη θέση επίσης έχουν τα ευρήματα από την ρωμαική εποχή. Η Πάτρα όπως είναι γνωστό ήταν σημαντική ρωμαϊκή αποικία. Ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο τον 14αι. π. Χ.
Σημαντικά εκθέματα του μουσείου είναι τα ρωμαικά ψηφιδωτά δάπεδα, που στόλιζαν τα σπίτια των ρωμαίων αποίκων.

  • ArxaiologikoMouseio4
  • ArxaiologikoMouseio5
  • ArxaiologikoMouseio6
 

Τα ευρήματα στεγάζονται στο μοντέρνο νεόκτιστο κτίριο που βρίσκεται στο Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 38-40, στην βόρεια πλευρά της πόλης. Η πρόσβαση είναι ευκολη. Διαθέτει άνετο πάρκιν. Η είσοδος για νέους έως 19 ετών είναι ελεύθερη. Στην οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων το μουσείο διαθέτει συνοδό-ξεναγό κατόπιν συνεννόησεως με τους υπευθύνους.

Kρατήσεις εισητηρίων
Ανοιχτά:Τρίτη-Κυριακή 08.30- 15.00.
Κάθε Δευτέρα Κλειστά.

Πηγή: www.patrasmuseum.gr/

EAPLogo

ESPALogo