Ψηλαλώνια Πάτρας

Ψηλαλώνια Πάτρας

4.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Description

Τα Υψηλά Αλώνια ή Ψηλαλώνια, όπως είναι γνωστότερη, είναι περιοχή της Πάτρας στο κέντρο της πόλης.

Το επίκεντρο της περιοχής είναι η πλατεία Υψηλών Αλωνίων, μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες στην Ελλάδα. Αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων της Πρωτομαγιάς για την Πάτρα, ενώ πολλές εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού λαμβάνουν χώρα στην πλατεία αυτή. Ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού, πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821, να ευλογεί την Πάτρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας. Παλαιότερα αποτελούσε την έδρα εξοχικών κατοικιών των πλούσιων οικογενειών του εμπορίου της Πάτρας, ενώ ένα διάστημα και χώρος εκτελέσεων θανατοποινητών . Σήμερα είναι μια περιοχή πολύ πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη με έντονη ζωή. Για ένα διάστημα η πλατεία ονομαζόταν «Μπενιζέλου Ρούφου».

Το 1899 στην περιοχή αγόρασε κτήμα και ο Γεώργιος Α΄, την ίδια εποχή στην πλατεία έφτιαξαν τα γυμναστήρια τους ο Παναχαϊκός Γ.Σ. και η Γ.Ε. Πατρών τα οποία αργότερα πέρασαν στην ιδιοκτησία της Παναχαϊκής. Το γυμναστήριο της ΓΕΠ πουλήθηκε και έγινε θερινό σινεμά (Ζενίθ) το οποίο λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του '90.

Στα αξιοθέατα της πλατείας είναι και το ηλιακό ρολόι, προσφορά του Κέντρου εκπαιδεύσεως τεχνικού σώματος, που τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1953, καθώς και το Μέγαρο Γκολφινόπουλου.

Στην συνοικία εδρεύει και Α.Ο. Ψηλαλώνια, ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης . Ο ΑΟ Ψηλαλώνια στην δεκαετία του '80 είχε και γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου, από τα πρώτα στην πόλη.

Πηγή: Wikipedia

Share this product

EAPLogo

ESPALogo

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Θέλω να μάθω περισσότερα