Λεύκα

0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Description

Συνορεύει στα δυτικά με τις Ιτιές, στα ανατολικά με την συνοικία Μεταμόρφωση Σωτήρος, ενώ στα νότια με τις συνοικίες Κόκκινος Μύλος και Μαραγκόπουλου (βρίσκεται στην Παραλία Πάτρας). Στα βόρειά της βρίσκεται ο ποταμός Γλαύκος ο οποίος παλιότερα ονομαζόταν και Λεύκα.

Στη συνοικία βρίσκονται ο ναός του Αγίου Μηνά (και το 2ο Δημοτικό Νεκροταφείο Πάτρας), ο ναός Αγίου Σπυρίδωνα (και το Νεκροταφείο Λεύκας) και ο ιδιωτικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Πλατεία Λεύκας όπου κάθε Μάιο γίνεται μικρή εμποροπανήγυρη.

Στην πλατεία της συνοικίας βρίσκονται αρκετές ψησταριές οι οποίες είναι πόλος έλξης για όλη την πόλη λόγω της σκιάς που προσφέρουν στην καλοκαιρινή ζέστη η πλειάδα από τις λεύκες που βρίσκονται εκεί, από όπου πήρε και το όνομά της η συνοικία. Στην πλατεία υπάρχει και το κτίριο όπου στεγάζεται ο "Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λεύκας" ο οποίος ιδρύθηκε το 1978 από κατοίκους της περιοχής.

Βασικές οδικές αρτηρίες της συνοικίας είναι η οδός Λεύκας (εκεί βρισκόταν και το παλιό βυρσοδεψείο της πόλης) και η οδός Ευβοίας η οποία οδηγεί από τη συνοικία Ζαρουχλαίικα στην περιοχή της Οβρυάς του πρώην δήμου Μεσσάτιδος.

Μαζί με τη συνοικία των Ιτεών θεωρείται ως μια από τις πιο υποβαθμισμένες της Πάτρας.

Πηγή: Wikipedia

Share this product

EAPLogo

ESPALogo

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Θέλω να μάθω περισσότερα