Ιτιές

0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Description

Τοποθεσία
Οι Ιτιές είναι συνοικία της Πάτρας στο νότιο δημοτικό διαμέρισμα. Συνορεύει στα Ν με τη συνοικία του Κόκκινου Μύλου και στα ΝΑ με τη συνοικία της Λεύκας. Στα βόρειά της βρίσκεται ο ποταμός Γλαύκος και οι συνοικίες Αναπηρικά Ιτεών και Κρύα Ιτεών. Στα όριά της βρίσκεται το 4ο Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας.

Ιστορία
Η ονομασία της προέρχεται από τα πολλά δέντρα ιτιάς που υπήρχαν στην περιοχή και απαντάται πάντα στον πληθυντικό, δηλ. Ιτιές (και παλιότερα ως Ιτέαι ή και Ετιές). Πριν το 1900 η περιοχή ήταν μικρό έλος, που αποξηράνθηκε με επιχωματώσεις από τους εκεί ιδιοκτήτες επαύλεων γύρω στα 1932 και άρχισε να κατοικείται. Στις Ιτιές τερμάτιζε στις αρχές του 20ού αι. (1902-1917) το παλιό τραμ της Πάτρας. Οι Ιτιές ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα από τις πολυσύχναστες, κατάφυτες, εξοχές της Πάτρας.

Στις Ιτιές βρίσκονται και οι παλιότερες εργατικές κατοικίες της πόλης, αφού η αποπεράτωσή τους ολοκληρώθηκε το 1962[11]. Το 1969 λειτούργησε για λίγο στην περιοχή των Ιτεών ο θερινός κινηματογράφος με την επωνυμία "Τίβολι".

Μέχρι τη δεκαετία 1960, σύμφωνα κυρίως με προφορικές μαρτυρίες, η παραλία των Ιτεών-Κόκκινου Μύλου εθεωρείτο ίσως η καλύτερη παραλία της Πάτρας, η οποία συγκέντρωνε πλήθος λουομένων. Υπήρχαν στην περιοχή και μερικά εστιατόρια ("εξοχικά κέντρα" όπως ονομάζονταν τότε) με πιο γνωστά το "Μιραμάρε", το "Τροκαντερό", την "Αυλή", τη "Σπηλιά" κ.λπ. Η εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των λουομένων γίνεται ήδη από τη δεκαετία του 1930 μέσω αστικής συγκοινωνίας σε τακτική καθημερινή βάση.

Πηγή: Wikipedia

Share this product

EAPLogo

ESPALogo

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Θέλω να μάθω περισσότερα