Ψαροφάι

4.0/5 κατάταξη (1 ψήφοι)

Description

Το Ψαροφάι είναι συνοικία της Πάτρας.

Ονομάστηκε έτσι γιατί τα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, η περιοχή που ήταν ελαιώνες και αμπέλια ανήκε σε κάποιον Ψαροφάγι Ιντζήρκα. Υπάρχει αρκετή συζήτηση για την προέλευση του ονόματος Ψαροφάι. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το πτηνό Ψαροφάγος δηλαδή τον Ερωδιό. Άλλοι θεωρούν ότι ψαροφάγος είναι ο Γλαύκος, επειδή ήταν ψαράς και αφού τρελάθηκε, έπεσε στην θάλασσα. Πάντως οι περισσότεροι καταλήγουν ότι πήρε το όνομά του από κάποιον Ψαροφάγη, που είχε ιδιοκτησία εκεί .

Με το ΦΕΚ - 16/10/1940 αναγνωρίστηκε σαν οικισμός και προσαρτήθηκε στον δήμο Πατρέων , ο οικισμός καταργήθηκε με το ΦΕΚ - 07/04/1951 και από τότε αποτελεί τμήμα-συνοικία της πόλης. Η περιοχή πριν το 1960 ήταν όλο περιβόλια , από την χρονιά αυτή γνώρισε οικιστική ανάπτυξη με την κατασκευή των εργατικών κατοικιών στην περιοχή Άγιος Νεκτάριος και εισροή νέων κατοίκων κυρίως από την περιοχή της Τριταίας. Από το Ψαροφάι περνά ο χείμαρρος Διακονιάρης που πολύ συχνά πλημμύριζε την περιοχή αλλά μετά το 1960 κυρίως και την άναρχη δόμηση οι πλημμύρες του προκαλούσαν μεγαλύτερα προβλήματα αφού γίνονταν σε δομημένη περιοχή.

Αθλητικός σύλλογος της συνοικίας είναι η Αστραπή , ποδοσφαιρικός σύλλογος, με συμμετοχές στην Δ' Εθνική.

Πηγή: Wikipedia

Share this product

EAPLogo

ESPALogo

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Θέλω να μάθω περισσότερα